Valikko

Pyydämme kuittaamaan pelastussuunnitelman luetuksi tutustuttuasi siihen.

Voit kuitata pelastussuunnitelman luetuksi tämän sivun alareunasta.

Pelastussuunnitelman hyväksyntä ja ylläpito

SUUNNITELMAN HYVÄKSYNTÄ:

Pelastussuunnitelman hyväksyy yliopistokeskuksen johtaja johtoryhmän tarkastuksen jälkeen. Pienten päivitysten (yksittäiset organisaatiomuutokset, pienet lisäykset tai muutokset) jälkeen suunnitelmaa ei tarvitse hyväksyttää uudelleen. Suurempien muutosten (toimintatavat, käytännöt ja suuret organisaatiomuutokset jne.) jälkeen suunnitelma tulee hyväksyttää uudelleen.

SUUNNITELMAN PÄIVITYS

Suunnitelma tulee päivittää vähintään kerran vuodessa ja aina kun suunnitelman sisällössä tapahtuu muutoksia. . Turvallisuuspäällikkö huolehtii suunnitelman päivityksestä.

SUUNNITELMAN PEREHDYTYS JA TIEDOTTAMINEN

Pelastussuunnitelma saatetaan yksiköiden henkilökunnan tietoon uuden työntekijän taloon perehdytyksen yhteydessä. Suunnitelma on nähtävissä pelastussuunnitelma-verkkopalvelussa (vaatii linkin, joka saatavissa palvelukeskuksesta) ja osa materiaalista UCPorin- internet sivujen turvallisuus-osiossa.

Uusien opiskelijoiden saavuttua taloon, opiskelijoille järjestetään aiheeseen liittyvä perehdytys. Uuden henkilökunnan perehdytyksestä vastaa yksikkö. Palvelukeskus järjestää vuosittain yleisen turvallisuusperehdytyksen, jossa lisäksi läpi käydään pelastussuunnitelman keskeiset asiat ja mahdolliset päivitykset ja johon jokaisen rakennuksessa toimivan tulee osallistua. Suoritetuista turvallisuuskoulutuksista ylläpidetään koulutusrekisteriä.

Turvallisuuspäällikkö huolehtii suunnitelman jakelusta.

Pelastussuunnitelma

Pelastussuunnitelma on Porin yliopistokeskuksen toimijoille suunnattu ohjekokonaisuus vaaratilanteessa toimimisesta. Suunnitelmassa on huomioitu Pelastuslain (379/2011) jokaiselle asettama yleinen toimintavelvollisuus ja rakennuksen omistajalle, haltijalle sekä toiminnanharjoittajalle asetetut muut vastuut ja velvoitteet.

Säädösperusteet

Omatoimisesta varautumisesta säädetään pelastuslaissa, jossa lain tavoitteiksi säädetään (1 §):

Ennakointi
1. ihmisten turvallisuuden parantaminen,
2. onnettomuuksien vähentäminen,
Toiminta onnettomuustilanteissa
3. ihmisten pelastaminen,
4. tärkeiden toimintojen turvaaminen ja
Toiminta onnettomuuden jälkeen
5. onnettomuuksien seurausten tehokas rajoittaminen.

Kiinteistön omistajan ja haltijan velvollisuuksista omatoimiseen varautumiseen tulipalojen ja muiden onnettomuuksien varalle säädetään useissa eri säädöksissä. Keskeisimpinä säädöksinä ovat pelastuslaki (379/2011) ja työturvallisuuslaki (738/2002) sekä näiden perusteella annetut asetukset ja viranomaismääräykset.

Päävastuu omatoimisen varautumisen ylläpitämisessä on rakennuksen omistajalla sekä vuokralaisella. Rakennuksen omistaja vastaa rakennuksen rakenteellisesta turvallisuudesta, turvallisuus-järjestelmistä ja palokalustosta sekä niiden ylläpidosta. Omistaja vastaa myös omatoimisen varautumisen suunnittelusta, ylläpidosta ja dokumentoinneista. Vuokralainen vastaa turvallisuuden ylläpidosta omien tilojensa osalta sekä henkilöstönsä perehdyttämisestä.

Jokaisen on pelastuslain 4 §:n mukaan mahdollisuuksiensa mukaan valvottava, että hänen määräysvaltansa piirissä noudatetaan tulipalon ja muun onnettomuuden ehkäisemiseksi ja henkilöturvallisuuden varmistamiseksi annettuja säännöksiä ja määräyksiä.

Velvollisuuksien laiminlyönti voi tulla rangaistavaksi pelastusrikkomuksena (PelL 106 §, sakkoa) tai pelastustoimen laiminlyöntinä (RikosL 21 luku 15 §, sakkoa tai vankeutta enintään kuusi kuukautta).

Yleiset velvollisuudet

Pelastuslain yleiset velvollisuudet koskevat kaikkia ihmisiä riippumatta heidän asemastaan tai taustaorganisaatiostaan. Pelastuslaissa säädetään yleisestä toimintavelvollisuudesta tulipalon tai muun onnettomuustilanteen aikana, joka käsittää seuraavat toimenpiteet:

  • alkusammutus ja vaaran torjuminen
  • vaarassa olijoiden varoittaminen
  • hätäilmoituksen tekeminen
  • omatoimiset pelastustoimenpiteet

Pelastuslaissa säädetään huolellisuusvelvoitteesta tulipalon tai muun onnettomuuden vaaran ja vahingon välttämiseksi, joka velvoittaa jokaisen olevan huolellinen tulipalon tai muun onnettomuuden vaaran ja vahingon välttämiseksi. Kaikkia koskee yleinen selonottovelvollisuus, jonka mukaan jokaisen on oltava selvillä häntä koskevista omatoimisen varautumisen velvoitteista. Tämä tarkoittaa velvollisuutta perehtyä pelastussuunnitelmaan sekä osallistua siihen liittyviin turvallisuuskoulutustilaisuuksiin.

Erityiset vastuut ja velvoitteet

Pelastuslain erityiset toimintavelvollisuudet koskevat rakennuksen omistajaa ja vuokralaisia sekä muita rakennuksessa toimivia. Näitä velvoitteita ovat:

  • valvonta
    • jokaisen on mahdollisuuksiensa mukaan valvottava, että hänen määräysvaltansa piirissä noudatetaan tulipalon ja muun onnettomuuden ehkäisemiseksi ja henkilöturvallisuuden varmistamiseksi annettuja säännöksiä ja määräyksiä
  • vaarojen vähentäminen
    • on varmistuttava siitä, että tulipalojen syttymisen, tahallisen sytyttämisen sekä leviämisen vaara on vähäinen
  • pelastautuminen
    • rakennuksessa olevat henkilöt pystyvät tulipalossa tai muussa äkillisessä vaaratilanteessa poistumaan rakennuksesta tai heidät voidaan muulla tavoin pelastaa
  • pelastustoiminta
    • pelastustoiminta on tulipalon tai muun onnettomuuden sattuessa mahdollista
  • pelastusturvallisuus
    • pelastushenkilöstön turvallisuus on otettu huomioon
  • helposti syttyvä materiaali
    • helposti syttyvää materiaalia tai muuta tavaraa ei saa säilyttää siten, että siitä aiheutuu tulipalon syttymisen tai sen leviämisen vaaraa tai että tulipalon sammuttaminen vaikeutuu
  • rakennuksen uloskäytävät
    • uloskäytävät ja kulkureitit on pidettävä kulkukelpoisina ja esteettöminä ja muutenkin sellaisessa kunnossa, että niitä voidaan käyttää turvallisesti ja tehokkaasti
  • uloskäytävillä sekä kellarien ja varastojen kulkureiteillä ei saa säilyttää tavaraa

Yliopistokeskuksen omatoiminen varautuminen

Turvallisuusorganisaatio

Palvelukeskuksen kohdevastaava koordinoi ja vastaa yhteisen työ- ja opiskeluympäristö yleisestä toimitilaturvallisuudesta, UCPorin johtajan esittämänä ja johtoryhmän nimeämänä turvallisuuspäällikkönä.

Porin yliopistokeskuksessa on lisäksi nimetty erillinen kriisiryhmä, jossa on edustettuna yliopistokeskuksen johto, yksiköiden johto, palvelukeskus, opiskelijajärjestö, opiskelija terveydenhuolto sekä seurakunta.

Yleinen riskikartoitus

Porin yliopistokeskuksen omatoiminen varautuminen perustuu riskikartoitukseen, joka käsittelee seurauksiltaan vakavimpia ja todennäköisimmin toteutuvia riskejä kahdesta näkökulmasta: vahinkoriskit sekä rikosriskit.

Vahinkoriskeillä tarkoitetaan riskejä, jotka realisoituvat laiminlyönnin tai virheen seurauksena.

Porin yliopistokeskuksen yleisiä vahinkoriskejä ovat:

  • Tulipalo
  • Sairauskohtaus
  • Tapaturma (myös työtapaturma)
  • Liikenneonnettomuus piha-alueella
  • Kiinteistön rakenteelliset onnettomuudet
  • Vuotovahinko piha-alueella (esim. vaaralliset aineet)
  • Lämmityskatko
  • Sähkökatko
  • Vesivahinko
  • Vesikatko
  • Muu lähiympäristön onnettomuus

Rikosriskeillä tarkoitetaan sellaista tahallista ja rangaistavaa vahingontekoa, josta seuraa sakkoa tai vankeutta.

Yleisiä rikosriskejä ovat:

  • Tuhopoltto
  • Uhkaus- ja väkivaltatilanteet
  • Varkaus- tai ryöstötilanteet
  • Pommiuhka
  • Ilkivalta

Riskikartoitus ei ole tyhjentävä ja toiminnassa on huomioitava myös sellaiset riskit, joihin ei ole voitu varautua.

Tilojen käyttäjien tulee laatia omaan toimintaansa liittyvät riskikartoitukset ja tiedottaa Porin yliopistokeskusta (turvallisuuspäällikkö) sellaisista toimintaansa kohdistuvista erityisistä riskeistä, joilla saattaa olla vaikutusta rakennukseen tai muihin rakennuksessa oleviin toimijoihin ja ihmisiin.

Porin yliopistokeskuksen pelastussuunnitelman tarkoitus

Porin yliopistokeskuksen pelastussuunnitelman tarkoitus on varautua erilaisiin vaaratilanteisiin siten, että henkilövahingot vältetään ja omaisuusvahingot muodostuvat mahdollisimman pieniksi sekä pitää yllä yliopistokeskuksen kykyä ennakoida vaaratilanteet ja ehkäistä onnettomuudet.

Tämä pelastussuunnitelma koskee kaikki Porin yliopistokeskuksessa toimivia yksiköitä ja suunnitelma poistaa tarpeen laatia yksikkökohtaisia pelastussuunnitelmia lukuun ottamatta tässä suunnitelmassa mainittuja asioita tai muuten erikseen sovittuja asioita.

Pelastussuunnitelman tarkoituksena on ohjata, opastaa ja avustaa yritysten vastuullista johtoa ja muuta henkilöstöä ehkäisemään ennalta onnettomuus-, vaara- ja vahinkotilanteita. Suunnitelman perustana on lainsäädäntö ja yhteistyössä suoritettu riskien tunnistaminen ja arviointi. Onnettomuustilanteiden sattuessa suunnitelma auttaa oikeaan toimintaan henkilö-, omaisuus- ja ympäristövahinkojen rajoittamisessa sekä henkilöstön ja omaisuuden pelastamisessa. Sillä pyritään takaamaan yrityksen häiriötön toiminta ja toiminnan jatkuvuus kaikissa olosuhteissa. Suunnitelmalla voidaan myös osoittaa, että yrityksessä on ryhdytty sellaisiin valmiutta edistäviin toimenpiteisiin, että vaaran torjuminen ja pelastaminen voidaan tarpeen vaatiessa toteuttaa viivytyksettä.

Pelastussuunnitelma on tarkoitettu ensisijaisesti kiinteistössä työskentelevän henkilöstön perehdyttämiseen, ennalta ehkäisevään palontorjuntaan ja haluttaessa myös muuhun turvallisuustyöhön. Pelastussuunnitelman ohjeilla pyritään varmistamaan oikeiden toimintamallien toteutuminen onnettomuus-, vaara- ja vahinkotilanteissa sekä kokonaisuutena se, että mahdolliset vaaratekijät huomioidaan jo ennalta. Laadukas pelastussuunnitelma takaa osaltaan turvallisen työ- ja asiakasympäristön yritysten työntekijöille ja asiakkaille.

Suunnitelma luo organisaatiolle valmiudet poikkeusolojen suojelua, suunnittelua ja järjestämistä varten. Pelastussuunnitelma voi toimia myös nimetyn turvallisuushenkilöstön käsikirjana kaikissa kiinteistön turvallisuuteen liittyvissä asioissa. Suunnitelmassa on tietoja myös pelastusviranomaiselle operatiivista toimintaa varten.

Laki- ja asetusperusteet

Pelastussuunnitelman teko perustuu lainsäädäntöön. Pelastuslain (379/2011) 15 §:ssä tarkoitettu pelastussuunnitelma on laadittava Pelastusasetuksen 407/2011 1§:n mukaan mm. kouluihin, oppilaitoksiin ja muihin vastaaviin opetuksessa käytettäviin tiloihin.

Lain tavoitteena (379/2011, 1 §) on parantaa ihmisten turvallisuutta ja vähentää onnettomuuksia. Lain tavoitteena on myös, että onnettomuuden uhatessa tai tapahduttua ihmiset pelastetaan, tärkeät toiminnot turvataan ja onnettomuuden seurauksia rajoitetaan tehokkaasti.

Kohteen perustiedot

Porin yliopistokeskuksen tilat sijaitsevat Porin Puuvillassa, Kokemäenjoen pohjoisrannalla.

Porin yliopistokeskuksen ulko-ovet ovat avoinna arkisin:

ma-to klo 7.30 - 17.30
pe klo 7.30 - 16.30

Perustiedot

Kiinteistön nimi Porin yliopistokeskus
Kiinteistön kutsumanimi UCPori
Kiinteistön osoite Pohjoisranta 11A
28100 PORI
Rakennusten määrä 1
Kiinteistön omistaja Renor Oy, Pori
Pinta-ala 7 000 m²
Kerrokset 3
Rakennusmateriaali Tiili
Käyttötarkoitus Oppilaitos, Kokoontumis- ja koulutuskeskus

Muut tiedot

Kohde kuuluu seuraavaan pelastustoimen alueeseen: Satakunta. Pelastuslaitoksen arvioitu saapumisaika kohteeseen on n. 6 minuuttia.

Paloilmoittimen keskuksen sijainti Siltapuistokatu 12C sisäänkäynnin (ns. Ravintola Sofian käytävä) vieressä
Kiinteistönhoito RTK-Palvelu Oy / Palvelukeskus
puh. 044 7900079
päivystys 029 0293200
Vartiointiliikkeen yhteystiedot Securitas
puh. 020 4912600
päivystys puh. 020 4912600
http://www.securitas.fi
Kokoontumispaikka Ensisijaisena kokoontumispaikkana toimii 1.krs pääaula.
Mikäli tilanne vaatii rakennuksesta poistumisen, kokoontumispaikkana toimii Kauppakeskus Puuvillan puoleinen sisäpiha (Kutomonaukio).
Väestönsuojien määrä 1
Väestönsuojan sijainti VSS1 Kauppakeskus Puuvilla (parkkihalli)

Organisaatio

Kiinteistön turvallisuushenkilöt

Turvallisuuspäällikkö, palveluesimies Kataja Markku
RTK-Palvelu Oy/ Toimitilapalvelut
puh. 044 3854210
markku.kataja@rtkpalvelu.fi
Turvallisuuspäällikön sijainen Tuominen Juha-Pekka
RTK-Palvelu Oy/ Toimitilapalvelut
puh. 044 3854208
juha-pekka.tuominen@rtkpalvelu.fi
Yliopistokeskuksen johtaja Katariina Yrjönkoski
Tampereen yliopisto
puh. 040 3594643
katariina.yrjonkoski@tuni.fi
Väestönsuojan hoitaja VSS1 Juha Veräväinen

Kiinteistön tärkeät numerot

Tehtävä Nimi Puhelinnumero Päivystysnumero
Huoltoyhtiö RTK-Palvelu Oy / Palvelukeskus 044 7900079 029 0293200
Hissihuolto KONE Hissit Oy 0800 15063
Vartiointiliikkeen yhteystiedot Securitas 020 4912600 020 4912600
Aulavahtimestari Porin yliopistokeskuksen neuvonta 044 7900079
Piirivalvonta Porin yliopistokeskuksen piirivartiointi / Securitas 040 5454205
Keskusvalvomo Puuvillan Valvomo 050 4521263
Huolto
Nimi Puhelinnumero
Kaasusammutusjärjestelmä: Huoltohenkilö 03 31221400

Muut tärkeät numerot

Toimija Puhelinnumero Päivystysajat
Hätänumero 112 24 h
Myrkytystietokeskus 0800 147 111 24 h

Turvallisuusjärjestelyt

Toimitilaturvallisuus

Kiinteistössä on kameravalvonta

Kameravalvonta
Kuvaus Kohteessa on tallentava kameravalvontajärjestelmä, jonka ylläpidosta vastaa koordinaatioyksikkö yhdessä palvelukeskuksen kanssa.

Kiinteistössä on murtohälyttimiä

Murtohälytin
Kuvaus Kohteessa on erillinen rikosilmoitus- ja kulunvalvontajärjestelmä, jonka ylläpidosta vastaa palvelukeskus. Rikosilmoitusjärjestelmä on suorassa yhteydessä kohteen vartiointiliikkeeseen.

Valvonta

Keskusvalvomo
Sijainti Vanha Kehräämö (Ucpori)
Kontakti Puuvillan Valvomo
puh. 050 4521263
Aulavahtimestari
Kuvaus

Avoinna arkisin (ma-pe) klo 8–16.

Lukukausien aikana myös ma-to iltaisin klo 16–18.

Sijainti Vanha Kehräämö (Ucpori), Ala-aulassa (sisäänkäynti Pohjoisranta 11 A)
Kontakti Porin yliopistokeskuksen neuvonta
puh. 044 7900079
palvelukeskus@ucpori.fi
Piirivalvonta
Sijainti Vanha Kehräämö (Ucpori)
Kontakti Porin yliopistokeskuksen piirivartiointi / Securitas
puh. 040 5454205

Kiinteistössä on lukituksia

Lukitus
Kuvaus

Kohteessa käytössä rauta- ja sähköavaimia. Opiskelijoilla on käytössä vain lukuvuoden kerrallaan aktiivisena olevat sähköavaimet. Henkilökunnalla on tarvittaessa sekä rauta- että sähköavaimia. Kulku kohteessa ei arkipäivisin vaadi sähköistä avainta, lukuun ottamatta e-tenttitilaa, luokka-, työhuone-, varasto- ja laitehuonetiloja, jotka pidetään lukittuina.

Kulkeminen iltaisin ja viikonloppuisin vaatii sähköisen läpyskän. Kulkemisesta tiloissa on tehty erillinen kulkuohje, joka toimitetaan avaimen luovutuksen yhteydessä avaimen haltijalle. www.ucpori.fi/kulkuohje. Avainhallinnasta vastaa palvelukeskus.

Sammutuskalusto

Sijainti Sammutuskalusto Kuvaus
Toimitiloissa Käsisammutin Pääsääntöisesti nestesammuttimia, sekä laitehuoneissa (1.-3. kerros) hiilidioksidisammuttimia.
Toimitiloissa Pikapaloposti Kohteessa useita
Toimitiloissa Sammutuspeite Pääsääntöisesti käsisammutinpisteiden yhteydessä
Alkusammuttimet tulee tarkastaa:
  • vähintään vuoden välein kun käsisammutin on alttiina sammuttimen toimintakuntoon vaikuttaville tekijöille, kuten kosteudelle, tärinälle tai lämpötilojen vaihtelulle (ulkotilat)
  • vähintään kahden vuoden välein (sisätilat)
Pikapalopostit tulee tarkastaa:
  • Pikapalopostien toimivuus tulee tarkastaa vuoden välein. Pikapalopostien letkujen koeponnistus tulee tehdä viiden vuoden välein.

Suojelumallit

Vanha Kehräämö (Ucpori)
Tyyppi Kerrokset Toteutuksen kuvaus
Kerrosvastaava

Turvalaitteet

Sprinklerilaitteisto

Sprinklerijärjestelmä on automaattinen palonsammutusjärjestelmä, joka aloittaa palon sammutuksen ruiskuttamalla vettä palokohteeseen ja välittää samalla palohälytyksen hätäkeskukseen. Laitteiston toiminta perustuu siihen, että lämpötilan ylitettyä tietyn arvon, sprinklerin kapseli rikkoutuu ja vesi pääsee virtaamaan sprinklerin läpi.

Sprinklerilaitteiston ylläpito toteutetaan kunnossapito-ohjelman mukaisesti. Laitteiston ylläpitoon liittyen tehdään kuukausittain koestukset ja kahden vuoden välein määräaikaistarkastukset.

Sprinklerilaitteiston huolto

Sprinklerilaitteistolle tulee olla aina nimetty henkilö tai yritys, joka huoltaa laitteiston kunnossapito-ohjelman mukaisesti. Huoltotoimenpiteitä tekevien henkilöiden tulee olla ammattitaitoisia ja heillä tulee olla tarvittavat huoltoon liittyvät tiedot.

Huoltotyöt, jotka ovat tekniseltä vaativuudeltaan rinnastettavissa uuden laitteiston asennustöihin, voi tehdä vain Turvatekniikan keskuksen luetteloima sprinklerilaitteiston asennus- tai huoltotöihin erikoistunut liike. Huollon tilauksesta vastaava henkilö on nimettävä, jos huolto hankitaan ostettuna palveluna. Ostetusta huoltopalvelusta on oltava kirjallinen sopimus.

Sprinklerijärjestelmä
Kuvaus Automaattinen sammutusjärjestelmä
Keskuksen sijainti Sisäpihan sisäänkäynnin vieressä (R135)
Huoltohenkilö Porin Puuvilla Oy

Poistumisopastus

Poistumisopastuksella osoitetaan poistuminen rakennuksesta. Viallisista tai puutteellisista opasteista on ilmoitettava kiinteistöhuoltoon.

Poistumisopastus
Kuvaus

Akkuvarmenteiset poistumisopasteet.

Kohteen poistumisvalaistuksesta ja käyttökunnosta huolehtimisesta vastaa kiinteistönomistaja, ja niiden toiminta tarkistetaan kuukausittain kiinteistönomistajan toimesta. Koeistus neljä kertaa vuodessa sekä poistumistiekylttivalojen vaihto tarpeen mukaan.

Kattavuus Rakennuksen poistumisreitit ja uloskäynnit

Kaasusammutusjärjestelmä

Kaasusammutusjärjestelmää käytetään yksittäisten tilojen suojaamiseen tulipalolta. Sammutusaineen toiminta perustuu joko hapen syrjäyttämiseen tai lämmön absorboimiseen tilasta. Laitteet on huollettava ja kokeiltava määräajoin käyttö- ja huolto-ohjeen mukaisesti, sekä aina järjestelmän lauettua.

Järjestelmän lauettua tiloista tulee poistua ja tehdä ilmoitus hätäkeskukseen.

Kaasusammutusjärjestelmä #1
Sijainti 3. kerroksen laitehuoneessa
Kuvaus

Kohteen laitehuoneessa h.341 (3.krs) käytössä lisäksi Argon-sammutusjärjestelmä (ExAct 1230 Kaasusammutuslaitteisto). Sammutusvaikutus perustuu suljettavan tilan ilman happipitoisuuden laskuun.

Järjestelmän kuukausitarkastukset suorittaa palvelukeskuksen nimetty hoitaja.

Tyyppi Argon
Kaasusammutusjärjestelmä #2
Sijainti Vanha Kehräämö (Ucpori), 341
Tyyppi Argon
Huoltohenkilö puh. 03 31221400

Viestintäjärjestelmä

Viestintäjärjestelmä
Kuvaus

Kohteessa ei ole erillistä kuulutusjärjestelmää.

Hätätilannetiedottamista varten kohteessa megafoneja. mm. pääaulassa ja 3.krs henkilökunnan taukotilassa.

Ensiapu

Työturvallisuuslain (738/2002) 46 § mukaan työnantajan on huolehdittava työntekijöiden ja muiden työpaikalla olevien henkilöiden ensiavun järjestämisestä, annettava ohjeet ensiavun saamiseksi sekä varattava työpaikalle tai sen välittömään läheisyyteen riittävä määrä asianmukaisia ensiapuvälineitä.

  • Ensiapukoulutusta on järjestetty.
  • Ambulanssi ohjataan: Pelastusajoneuvot ohjataan ensisijaisesti pääovien eteen (Siltapuistokadun ja Pohjoisrannan risteys). Hätätilanteessa kuitenkin liikenteenohjaus tarpeen.
  • Ensiaputarvikkeista vastaa: Palvelukeskus puh. 044 7900079.
Kiinteistössä on saatavilla ensiaputarvikkeita seuraavasti:
Tarvike Sijainti
Ensiapukaappi 1. kerros, pääaula
Defibrillaattori 1.kerros, pääaula
Ensiapukaappi 3. kerros, kahvihuone

Paloturvallisuus

Automaattinen paloilmoitinjärjestelmä

Automaattisen paloilmoitinjärjestelmän tarkoituksena on varoittaa kiinteistön käyttäjiä alkavasta palosta. Järjestelmä havaitsee tulipalon nopeasti ilmaisimien reagoidessa paloon ja palokellot alkavat soida. Järjestelmä välittää hälytyksen automaattisesti hätäkeskukseen.

Automaattinen paloilmoitinjärjestelmä
Kuvaus

Automaattinen paloilmoitinjärjestelmä.

Kohteessa on palokellot, jotka laukeavat paloilmoituspainikkeilla sekä sprinklereiden käynnistyessä.

Lisäksi erillisiä paloilmaisia on laitehuoneissa sekä sähkökeskuskomeroissa

Keskuksen sijainti Siltapuistokatu 12C sisäänkäynnin (ns. Ravintola Sofian käytävä) vieressä

Ilmoituksensiirtoyhteyden toiminnallisuuden varmistaminen

  • Määräaikaishuollot ja vikakorjaukset
  • Ilmoituksensiirtoyhteyden kuukausikokeilu
  • Määräaikaistarkastukset

Toimenpiteet ilmoituksensiirtoyhteyden vian ilmaantuessa

Mikäli havaitaan vika ilmoituksensiirtoyhteydessä, järjestetään kiinteistössä valvonta tehostetusti henkilökunnan voimin.

  • Yhteys hätäkeskukseen
  • Päivystäjä valvomaan paloilmoitinkeskusta
  • Päivystäjä suorittaa tarvittaessa hätäilmoituksen ja opastaa pelastuslaitosta palokohteeseen

Palo-osastointi

Palo-osastoinnin tarkoitus on palon sattuessa estää palokaasujen ja palon leviäminen sekä turvata ihmisten poistuminen. Tämän takia on erityisen tärkeää, että palo-ovet pidetään kiinni. Palo-ovia ei saa kiilata auki.

Kiinteistössä on seuraavat palo-ovet:
Sijainti Palo-oven tyyppi Kerros
Vanha Kehräämö (Ucpori) E15

Poistumisreitit

Poistumisturvallisuuden periaatteena on, että rakennuksen kaikista tiloista on joka hetki päästävä poistumaan vähintään kahta kulkureittiä pitkin ilman avainta tai muuta oven avausvälinettä. Ovia ei saa pitää työaikana takalukossa. Uloskäyntien edessä ei saa säilyttää tavaraa.

Kiinteistössä on seuraavan tyyppisiä poistumisjärjestelyjä:

Rakennus Poistumisjärjestelyt
Vanha Kehräämö (Ucpori)

Säädösten mukaiset poistumisjärjestelyt takaavat sen, että ihmisillä on useita ja riittävän leveitä uloskäytäviä, jotka johtavat turvalliselle paikalle.

Yleisiin tiloihin kiinnitetty poistumisteitä kuvaavat opasteet. Poistumistiet on varustettu valaistuilla poistumistiemerkeillä.

Henkilökunta ja opiskelijat tutustuvat ennakolta poistumisreitteihin. Vuosittain järjestetään lisäksi erillisiä poistumis-/turvallisuuskävelyharjoituksia.

Kohteen ensisijaisena kokoontumispaikkana toimii 1. kerroksen pääaula.

Mikäli tilanne vaatii rakennuksesta poistumisen, kokoontumispaikkana toimii kauppakeskus Puuvillan puoleinen sisäpiha (Kutomonaukio). (Kartta liitteenä)

Käytäville ja poistumisteille tavaroiden säilyttäminen/varastoiminen on ehdottomasti kielletty.

Kokoontumispaikka: Ensisijaisena kokoontumispaikkana toimii 1.krs pääaula.
Mikäli tilanne vaatii rakennuksesta poistumisen, kokoontumispaikkana toimii Kauppakeskus Puuvillan puoleinen sisäpiha (Kutomonaukio).

Tulityöt

Tulityöt määritellään töiksi, joissa syntyy kipinöintiä tai joissa käytetään liekkiä tai muuta lämpöä ja joka aiheuttaa palovaaraa. Tällaisia töitä ovat mm. kaasu- ja kaarihitsaus, poltto- ja kaarileikkaus, laikkaleikkaus ja metallien hionta, joista syntyy kipinöintiä, sekä työt, joissa käytetään kaasupoltinta, muuta avotulta tai kuumailmapuhallinta. Tulitöille on aina niiden palovaaran vuoksi harkittava vaihtoehtoisia menetelmiä.

Tulitöiden suorittaminen tilapäisellä tulityöpaikalla vaatii aina tulityöluvan. Tulityön suorittajalla on oltava voimassa oleva tulityökortti.

Paloilmoitinlaitteiston hoitajan on huolehdittava tarpeellisista irtikytkennöistä, jotta tulityöt tai muut remonttityöt eivät aiheuta aiheetonta paloilmoitusta.

Mahdolliset paloilmoitinjärjestelmän irtikytkennät on kytkettävä takaisin päälle.

Pelastusajoneuvojen reitit

Kohde sijaitsee pääsääntöisesti hyvien kulkuyhteyksien varrella. Pelastusajoneuvot ohjataan ensisijaisesti pääovien eteen (Siltapuistokadun ja Pohjoisrannan risteys). Hätätilanteessa kuitenkin liikenteenohjaus tarpeen.

Sisäänkäynti hätätilanteessa kohteeseen tapahtuu:

  • Pohjoisranta 11A rappukäytävästä (ensisijainen)
  • Pohjoisranta 11C rappukäytävästä.
  • Pohjoisranta 11D rappukäytävästä.
  • Kauppakeskuksen puolelta (Kutomonaukio) mahdollisuus sisäänkäyntiin Siltapuistokatu 12A tai Siltapuistokatu 12C sisäänkäynneistä sekä sisäpihan (pumpulipiha) puolelta. Vaatii opastuksen.

Sisäänkäynnit kuvattu asemapiirros liitteessä 26.

Paloilmoitinkeskus sijaitsee Siltapuistokatu 12C sisäänkäynnin vieressä.

Osoitenumerointi ja opastaulu

Kiinteistön huoneet on numeroitu. Tilan/huoneen numero on merkitty kunkin tilan/huoneen ulko-oveen.

Kiinteistön sisääntuloissa on lisäksi kartta/opastaulut, jossa nähtävissä kerroksen huonejärjestys.

Tekniset häiriöt

Teknisiä häiriöitä voivat olla sähkön tai tietoliikenneyhteyksien katkeaminen, veden tai lämmön saannin katkeaminen, jäähdytyslaitteiston häiriötila, vesivuoto, myrskytuhot tai muu vastaava poikkeava tapahtuma.

Sähkön ja lämmön jakelu sekä varavoimajärjestelmä

Porin Puuvillan kiinteistössä on varajärjestelmä, jonka vuoksi mm. hätäpoistumisvalot toimivat vaikka sähkö katkeaa. Osa tietojärjestelmistä ja kulunvalvontajärjestelmä on myös varmennettu sähkökatkon varalle UPS –järjestelmällä, mutta esim. työasemat eivät pääsääntöisesti ole.

Muut vahingot

Vesivahingot ovat mahdollisia kiinteistön vesi/ lämmityslaitteiston rikkoutuessa. Omatoimisesti tehdyt letkuliitokset ovat aiheuttaneet vesivahinkoja eikä niitä ole lupa tehdä. Sammutusvesi voi aiheuttaa vahinkoja koneille tai laitteille.

Vesivuodosta ilmoitettava välittömästi (Palvelukeskukseen / kh-päivystykseen).

Sähköturvallisuus

Sähkölaitteisiin kohdistuvien turvallisuustoimenpiteiden tarkoituksena on ennalta ehkäistä sähkölaitteista tai –asennuksista aiheutuvia tulipalo ja tapaturmia.

Kohteen sähkötyöt suoritetaan palvelukeskuksen kautta/hyväksynnällä, luvanvaraisen asentajan toimesta.

Ilmastointi ja nuohous

Ilmastoinnin puhdistuksen ja nuohouksen tarkoituksena on ehkäistä tulipaloja ja parantaa sisäilman laatua. Ilmastoinnin huollosta ja kunnossapidosta vastaa kiinteistönomistaja.

Siisteys ja järjestys

Hyvin hoidettu siisteys ja järjestys on merkittävä ennalta ehkäisevä tekijä tulipalo- ja tuhopolttoriskin hallinnassa. Se pienentää olennaisesti myös tapaturmariskiä. Jokainen työntekijä on vastuussa työpaikkansa ja lähiympäristönsä järjestyksestä ja siisteydestä.

Tuhopolttojen torjunta

Kohteen isommat jäteastiat sekä paperikeräyspisteet sijaitsevat lukittujen ovien takana. Tällä mm. pyritään välttämään tuhopolttojen riskiä.

Jätteiden käsittely

Jätteiden käsittelystä on laadittu erillinen toimintaohje.

Tupakointi

Porin yliopistokeskus on savuton kampus. Tupakointi sisätiloissa, ulko-ovien lähettyvillä sekä ikkunoiden alla on kielletty. Tupakointipaikka on erikseen osoitettu Kutomon aukiolla, jossa asiaankuuluvat paloturvalliset tuhkakupit.

Päivittäiseen paloturvallisuuteen liittyvät ohjeet

Päivittäiseen paloturvallisuuteen liittyvien ohjeiden tarkoituksena on saattaa jokaisen työntekijän tietoon ne asiat, joita päivittäin pitäisi työn ohessa tarkkailla ja jotka pitää tietää.

Sisäinen palotarkastus

Palvelukeskuksen suorittamien sisäisten palotarkastusten tavoitteena on, että kohteessa omaehtoisesti valvotaan turvallisuusjärjestelyjen toimivuutta ja korjataan niissä havaittuja puutteita. Lisäksi sisäisten palotarkastusten avulla nostetaan tarkastuksiin osallistuvien henkilöiden tietoisuutta kohteen riskeistä ja niiden ehkäisymenetelmistä.

Palotarkastukset

Palotarkastukset suoritetaan Satakunnan aluepelastuslaitoksen valvontasuunnitelman mukaisiin kohteisiin ja sen mukaisin määrävälein. Tarkastusten tavoitteena on todeta, että kohde on rakennusluvan ja säädösten mukaisessa kunnossa. Tarkastuksessa pyritään myös ohjaamaan kohteen pelastussuunnittelua ja lisäämään kohteen henkilöiden tietämystä paloturvallisuusasioista.

Hissit

Kiinteistössä olevien hissien huollosta vastaa kiinteistön omistaja. Mahdolliset vikailmoitukset suoritetaan kiinteistön valvomon kautta.

Kemikaaliturvallisuus

Kohteen kemikaalien käyttö yleisesti on vähäistä. Palvelukeskuksen käytössä olevista kemikaaleista ylläpidetään erillistä kemikaaliluetteloa käyttöturvatiedotteineen. Yksiköiden tilapäisessä käytössä olevista kemikaaleista tulee ilmoittaa palvelukeskukseen.

Toimenpiteet vaaratilanteiden ehkäisemiseksi

Paloturvallisuus

Yliopistokeskuksen ns. uusipuoli ja laitehuoneet on varustettu paloilmaisimilla ja niitä testataan pistokokein. Kiinteistönomistaja testaa palovaroitinjärjestelmän eli hälytyskellojen toimivuutta. Rakennuksissa on paloposteja ja käsisammuttimia yleensä käytävien uloskäyntien yhteydessä. Lisäsammuttimia on myös muualla tarpeellisiksi katsotuissa kohdissa. 3. krs laitehuoneessa käytössä ARGON-sammutusjärjestelmä.

Rakennukset on jaettu palo-osastoihin, jotka on erotettu toisistaan palo-ovilla.

Henkilökuntaa opastetaan olemaan telkeämättä palo-ovia auki muutoin kuin välttämättömien tavarankuljetusten tarvitsemaksi ajaksi. Poistumistiet on selvästi merkitty ja rakennuksen käyttöönottotarkastuksessa hyväksytty.

Tupakointi ei ole sisätiloissa sallittua ja ulkona vain merkityillä paikoilla.

Tuhopolttoja torjutaan mm. kulunvalvontajärjestelmällä, joka rajaa rakennukseen pääsyä. Vartija poistaa rakennuksesta asiattomat henkilöt virka-ajan ulkopuolella. Jäteastiat ovat lukituissa tiloissa.

Työtapaturmien ehkäisy

Palvelukeskuksen henkilökunta ylläpitää ensiapuosaamistaan säännöllisesti. Koulutuksen saaneista ja koulutuksen voimassaoloista rekisteriä. Lisäksi kunkin yksikön omasta henkilökunnasta tulisi olla (10%) ensiapukoulutettua.

Palvelukeskus kerää aktiivisesti turvallisuuteen ja vaaroihin liittyviä havaintoja. Tilojen käyttäjiä kannustetaan olemaan aktiivisia ilmoittamaan havaituista puutteista.

Rikosten ehkäisy

Rakennukset on kulunvalvontajärjestelmässä jaettu kulkualueisiin. Kulunvalvonnalla varustetuista ovista kuljetaan henkilökohtaisella kulkukortilla. Virka-ajan ulkopuolella alueella vartiointiliike suorittaa vartiointi kierroksia. Laitehuoneisiin kulkeminen tapahtuu ainoastaan kulkukortilla. Kohteessa on lisäksi tallentava kameravalvonta. Avaimia luovutetaan henkilöstölle kuittausta vastaan kunkin laitoksen esimiehen luvalla ja opiskelijoille opintotoimistojen hyväksynnällä lukuvuodeksi kerrallaan. Avainhallinnasta vastaa palvelukeskus.

Kiinteistöhuolto

Kiinteistöhuollon tarkoituksena on omalta osaltaan vähentää onnettomuuksia. Kiinteistönhuollosta vuokralaisen osalta vastaa palvelukeskus sekä kiinteistönomistaja yleisen vastuujakotaulukon mukaisesti.

Väestönsuojat

Nykyaikainen väestönsuoja kuntoon laitettuna suojaa säteilyltä, myrkyllisiltä aineilta, sortumilta ja asevaikutuksilta.

Kohteen väestönsuojat sijaitsevat Kauppakeskus Puuvillan kellaripysäköintialueella. Väestönsuojien käyttökunnosta vastaa Porin Puuvilla Oy.

Oma valvonta / sisäinen palotarkastus

Sisäisiä palotarkastuksia suoritetaan tarpeen mukaan (n. 2 krt vuodessa). Erillisellä sisäinen palotarkastus –lomakkeella. Sisäisistä palotarkastusten valvonnasta vastaa turvallisuuspäällikkö. Sisäiset palotarkastukset suorittaa palvelukeskus (RTK-Palvelu Oy).

Palvelukeskus korjaa havaitut puutteet tai ilmoittaa kiinteistönomistajalle niistä tarpeen mukaan.

RTK-Palvelun siivouksen palvelunlaadunseurannan mukaisia oma valvonta kierroksia kohteessa suoritetaan neljä (4) kertaa vuodessa. Lisäksi PLS suoritaan yhdessä asiakkaan kanssa vuosittain.

Käyttäjien tekemät turvallisuushavainnot pyydetään ilmoittamaan viipymättä palvelukeskukseen esim. http://www.ucpori.fi/palvelupyynto -lomakkeella.

Kohteen tavanomaisesta poikkeava käyttö

Kohteessa järjestetään normaalin opetus- ja tutkimustyön lisäksi erilaisia yleisö- ja yksityistilaisuuksia. Tilaisuudet pääsääntöisesti 1.krs pääaulassa tai sen välittömässä läheisyydessä tai yhdessä/yhteistyössä viereisen ravintola Sofian kanssa.

3. krs kahvihuoneen takana myös pääsääntöisesti henkilökunnan käytössä olevat saunatilat. Käytössä vain muutamia kertoja vuodessa.

Yliopistokeskuksen kirjasto on opiskelijoiden käytettävissä 24/7, muista tiloista opiskelijoiden tulee poistua klo 24 mennessä.

Vastuu tapahtuman turvallisuudesta on aina tapahtuman järjestäjällä, mukaan lukien ulkopuoliset tilaisuudet. Tilaisuudenjärjestäjä on velvollinen huolehtimaan poliisiviranomaisille kokoontumislain mukaan tehtävästä ilmoituksesta sekä tarvittaessa myös vastaa järjestyksenvalvonnasta.

Onnettomuus-, vaara- ja poikkeamatilanteiden raportointi

Onnettomuus-, vaara- ja poikkeamatilanteiden raportoinnin avulla voidaan saada todellinen kuva kohteen riskeistä, niihin voidaan reagoida nopeammin ja hyödyntää tuloksia turvallisuuden kehitystyössä. Havaitut ja koetut poikkeama tilanteet pyritään kuvaamaan mahdollisimman tarkasti.

Turvallisuudesta vastaavat henkilöt

Vastuu turvallisuusasioista on yritysten/yksiköiden johdolla, tarvittaessa johto voi nimetä tueksi turvallisuusorganisaation. Nimetyn turvallisuushenkilöstön avulla pyritään tehostamaan kohteen ennalta ehkäiseviä turvallisuustoimenpiteitä sekä varmistamaan poikkeamatilanteissa järjestäytynyt ja turvallinen toiminta.

Turvallisuusjohto

Kohteeseen on yliopistokeskuksen johtoryhmän toimesta nimetty turvallisuuspäällikkö ja hänelle varahenkilöt sekä kriisityöryhmä. Turvallisuudesta ja tiedottamisesta vastaa viime kädessä yliopistokeskuksen johtaja.

Turvallisuushenkilöstön koulutus

Liitteinä olevien taulukoiden avulla voidaan seurata turvallisuushenkilöstön koulutustilannetta. Koulutustilaisuuksien dokumentit säilytetään palvelukeskuksessa.

Muun henkilökunnan koulutus

Yliopistokeskuksen yksiköt vastaavat yksikkönsä henkilökunnan koulutuksista. Yhteisten turvallisuuskoulutuksien dokumentit säilytetään palvelukeskuksessa.

Asiakkaiden, asukkaiden tai muiden ulkopuolisten perehdyttäminen

Ulkopuolisen tilavaraajan yhdyshenkilölle käydään pelastussuunnitelman keskeiset kohdat läpi tilaisuuden alkuun tai yhteisesti sovittuna ajankohtana ennen tilaisuutta.

Turvallisuusmateriaali

Pelastuslaissa tai muissa säädöksissä vaaditut tai viranomaisten määräämät varusteet ja laitteet on pidettävä toimintakunnossa sekä huollettava ja tarkastettava asianmukaisesti (Pelastuslaki 379/2011, 12§). Myös Työturvallisuuslaki velvoittaa työantajan hankkimaan ensiapu- ja sidostarvikkeita, sekä tarvittavia lääkkeitä.

Yhteiset turvallisuusmateriaali hankinnat hoitaa palvelukeskus.

Liitteessä olevaa turvallisuusmateriaalitaulukkoa hyödynnetään yhteenvetotaulukkona esim. välineiden kunnossapidon yhteydessä.

Toimintaohjeita

Seuraavilla sivuilla on selostus ohjeista onnettomuuksien ehkäisemiseksi sekä onnettomuus- ja vaaratilanteissa toimimiseksi. Lue toimenpideohjeet tarkasti!

Oikeat toimenpiteet, ratkaisut ja valinnat ehkäisevät ja rajoittavat onnettomuuksia. Vahinkoja voidaan näin minimoida tai ne voidaan poistaa kokonaan.

Turvallisuus on kaikkien yhteinen asia!

Kokoontumispaikka

Ensisijaisena kokoontumispaikkana toimii 1.krs pääaula.
Mikäli tilanne vaatii rakennuksesta poistumisen, kokoontumispaikkana toimii Kauppakeskus Puuvillan puoleinen sisäpiha (Kutomonaukio).

UCPorin palvelukeskus toimii tilannejohtajana siihen asti, kunnes viranomaiset ovat saapuneet paikalle. Palvelukeskuksen aukioloaikojen ulkopuolella kokoontumispaikalle ensimmäisenä saapuva ja/tai tehtävään koulutettu henkilö ottaa johtovastuun vaara- tai onnettomuustilanteen vaatimalla tavalla.

Palokaluston sijainti ja poistumisreitit

Liitteenä olevista palokalusto- ja poistumisreittikartoista ilmenevät alkusammutuskaluston sijainnit kerroksittain.

Kerroksissa poistumisteinä ovat rappu sekä erillinen hätäpoistumisreitti. Hissejä ei saa käyttää palokellojen soidessa.

Ohjeet vaara- ja onnettomuustilanteiden varalle

Toimintaa vaaratilanteissa käsitellään työhön perehdytettäessä sekä turvallisuuskoulutuksissa. Esimerkkitilanteita varten on laadittu toimintaohjeita, jotka löytyvät myös kerroskohtaisista turvapisteistä.

Kohteen kiinteistötiedot sekä keskeisten toimijoiden yhteystiedot löytyvät pelastussuunnitelman kohdasta 4 (kohteen perustiedot).

Tulipalo – toimintaohjeet, kun turvallinen poistuminen on estynyt

Joskus toisaalla riehuva tulipalo estää turvallisen poistumisen kiinteistöstä. Näissä tapauksissa on viisainta pysytellä savuttomassa tilassa ovet ja muut aukot suljettuina.

Jää palo-osastoon, jossa olet.
  • Palo-oven takana on turvallista olla. Palo-ovet kestävät tulipaloa vähintään puoli tuntia.
  • Hyppääminen korkealta johtaa kohtalokkaisiin seurauksiin, savuttomaan tilaan jääminen ei.
Mene ikkunan luo ja herätä huomiota. Jos et onnistu, ilmoita sijaintisi numeroon 112.
Noudata viranomaisten antamia ohjeita.

Kriisisuunnitelma ja kriisityöryhmä

Yliopistokeskuksen johtoryhmä on erikseen nimennyt kriisityöryhmän, joka puolestaan on laatinut erillisen kriisisuunnitelman ja toimintaohjeet kriisitilanteessa. Kriisisuunnitelma on tarkoitettu Porin yliopistokeskuksen opiskelijoille ja henkilökunnalle etukäteen tutustuttavaksi yllättävien tilanteiden kohtaamista varten.

Kriisitoiminnan organisoinnista ja tiedottamisesta tiedotusvälineille vastaa yliopistokeskuksen johtaja tai yliopistoyksikön johtaja.

Kriisityöryhmän yhteystiedot löytyvät Kriisiviestinnän ohjeet- liitteestä.

Tiedottaminen

Tiedottaminen voidaan jakaa kahteen osaan: pelastussuunnitelmasta tiedottamiseen ja onnettomuusaikaiseen tiedottamiseen.

Pelastussuunnitelmasta tiedottaminen

Pelastussuunnitelman laatimisen tarkoituksena on se, että siinä yhteydessä turvallisuusjärjestelyt ja –vastuut selkeytyvät ja se, että kaikilla osapuolilla on riittävät tiedot suunnitelmasta ja turvallisuusohjeistuksesta. Näillä varmistetaan, että ennaltaehkäisyn -periaate kohteessa toteutuu ja kaikki osapuolet osaavat toimia oikein onnettomuus-, vaara- ja vahinkotilanteissa.

Pelastussuunnitelmaan liittyvästä tiedottamisesta vastaa turvallisuuspäällikkö.

Tieto pelastussuunnitelmasta, sen sisällöstä ja päivityksistä välitetään kohderyhmille pääsääntöisesti sähköpostitse.

Lisäksi järjestetään tarvittavaa turvallisuuskoulutusta aiheesta.

Onnettomuustiedottaminen

Onnettomuusaikaisen tiedottamisen avulla pyritään antamaan vain oikeaa ja asianmukaista tietoa ulkopuolisille ja omille työntekijöille.

Onnettomuuden/tapaturman sattuessa tehdään ensin ilmoitus hätänumeroon (112). Ilmoituksen jälkeen asiasta tiedotetaan palvelukeskusta (puh. 044-790 0079). Palvelukeskuksesta tieto välitetään kohteen turvallisuuspäällikölle sekä yliopistokeskuksen johtajalle.

Työyhteisössä toimii erillinen kriisityöryhmä, jonka kokoonkutsumisesta vastaa yliopistokeskuksen johtaja tai turvallisuuspäällikkö.

Onnettomuusaikaisesta tiedottamisesta vastaa yliopistokeskuksen johtaja.

Kriisiviestinnän ohjeet liitteenä.

Kiitos, että tutustuit dokumenttiin.